Energiebelasting

De overheid wil dat u zuiniger en efficiënter omgaat met energie. Daarom heft de overheid belasting over het gebruik van elektriciteit en aardgas. Door de energiebelasting wordt de prijs van energie duurder. Zo wil de overheid u stimuleren om minder energie te gebruiken. Er zijn echter veel uitzonderingen op de regels voor energiebelasting.  

Als gebruiker van elektriciteit betaalt u energiebelasting over de geleverde elektriciteit. U betaalt de belasting aan uw energieleverancier. De leverancier draagt deze namens u af aan de Belastingdienst.  

Tarieven energiebelasting 
De energiebelasting bestaat uit een afnemend schijventarief. Dat betekent dat u minder betaald, naarmate u meer verbruikt. Voor het verbruik in de eerste schijf geldt het hoogste tarief per kWh. Bent u benieuwd naar de huidige tarieven? Deze kunt u vinden op de website van de Belastingdienst.   

  1. 0 t/m 10.000 kWh 
  2. 10.001 kWh t/m 50.000 kWh
  3. 50.001 kWh t/m 10.000.000 kWh 
  4. Meer dan 10.000.000 kWh 

Vrijstellingen 
Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij u geen energiebelasting hoeft te betalen over uw elektriciteitsverbruik. Hiervan is sprake wanneer uw elektriciteit is opgewerkt uit hernieuwbare energiebronnen, of met een WKK-installatie of met een noodinstallatie tijdens storingen op het elektriciteitsnet.  

Teruggaafregeling 
Als zakelijke grootverbruiker (>10 miljoen kWh) kunt u, zolang u als energie-intensief bedrijf een afspraak heeft met de Rijksoverheid in het kader van energiebesparing, een teruggaveverzoek indienen bij de Belastingdienst.  

Vragen? 
Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op. Wij delen onze kennis graag met u.