Handelsplaatsen

De elektriciteitsmarkt staat bloot aan marktwerking. Er zijn verschillende handelsplaatsen waar vraag en aanbod elkaar treffen. 

Handelsplaatsen 
De prijs van elektriciteit verschilt per handelsplaats. Er zijn twee verschillende ´plaatsen´ om elektriciteit in te kopen:  

 1. Over the counter  
  Als u ´over the counter´ elektriciteit inkoopt dan is er sprake van handel tussen partijen. U koopt rechtstreeks in bij een tussenpersoon. Zo kunt u rechtstreeks een contract afsluiten bij een energieleverancier, een broker of gebruik maken van een tussenpersoon.   
 2. Op de beurs 
  Een andere mogelijkheid om elektriciteit in te kopen is op de beurs. Deze optie is enkel beschikbaar voor grootzakelijke klanten. U wordt lid van de beurs en deze dient als wederpartij. Daarvoor moet u wel een vergoeding betalen.  

Energie in Balans kan als tussenpersoon tegen goedkopere tarieven collectief inkopen bij energieleveranciers. Bent u een grootverbruiker? Dan zijn wij ook in staat om elektriciteit rechtstreeks in te kopen op de beurs.  

Marktplaatsen  
Er zijn drie verschillende marktplaatsen waar vraag en aanbod elkaar treffen:  

 1. Aansluiting
  Via uw aansluiting treffen uw vraag en het aanbod van de leverancier elkaar. Door de elektriciteitsaansluiting bent u aangesloten op het elektriciteitsnet. 
 2. Hoogspanningsnet 
  Vraag en aanbod treffen elkaar ook op het hoogspanningsnet. Zo kan al ingekochte elektriciteit voor een bepaald tijdstip zelfs binnen het uur nog verhandeld worden tussen verschillende partijen.  
 3. Handelsplatform 
  De meest herkenbare marktplaats voor elektriciteit is een handelsplatform. Kopers en verkopers van elektriciteit treffen elkaar op de APX, Endex of via een brokerscherm.  

Toezicht  
De Nederlandse toezichthouder ACM houdt toezicht op de elektriciteitsmarkt. De ACM publiceert jaarlijks meerdere rapportages die inzicht verschaffen in het functioneren van de Nederlandse groothandelselektriciteitsmarkt. 

Vragen? 
Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op. Wij delen onze kennis graag met u.