Gasprijzen

De gasprijs komt tot stand onder invloed van een aantal factoren. Hoe beter u als zakelijke gebruiker op de hoogte bent van de totstandkoming van de prijs, hoe beter u de markt kan volgen. Het resultaat? Zo weet u wanneer u tegen een scherpe prijs kan inkopen. 

Vraag en aanbod 
De prijs van gas wordt bepaald door de verhouding tussen beschikbare energiebronnen (aanbod) en de consumptie van deze energiebronnen (vraag). De vraag naar gas verschilt van uur tot uur, van dag tot dag. Er zijn wel patronen in de vraag. Zo is er een dagelijks, maar ook een jaarlijks patroon. ´s Nachts en in de zomermaanden is het verbruik laag. In de ochtend, de avond en in de wintermaanden is het verbruik hoog. Het aanbod volgt de vraag.  

Gasprijs = olieprijs 
De prijs van gas is sterk afhankelijk van de olieprijs. De gasprijs is namelijk gekoppeld aan de olieprijs. Met andere woorden: als de prijs van olie stijgt, dan stijgt ook de gasprijs. En als de olieprijs daalt, dan daalt de gasprijs. Deze prijskoppeling is zelfs wettelijk vastgelegd. Waarom? Het koppelen van de prijzen voorkomt dat gebruikers massaal overstappen bij prijsverschillen. De gasprijzen worden twee keer per jaar aangepast, in januari en in juli. Hierdoor kan het voorkomen dat de gasprijs stijgt, terwijl de olieprijs op dat moment daalt.  

Uw regio 
Er is (nog) geen wereldwijde gasmarkt. De gasvoorziening vindt plaats via pijpleidingen en is daardoor regionaal van aard. In Nederland wordt aardgas gewonnen in Groningen. De prijs voor gas is afhankelijk van de regio waar u woont. Per regio wordt een toeslag berekend op de gasprijs per kubieke meter. Hoe dichter u bij Groningen woont, hoe lager uw tarief voor gas is.   

Politieke onrust 
Door onrust in het Midden-Oosten stijgen de olieprijzen. Olieraffinaderijen zijn stilgelegd of produceren minder dan normaal. Dit heeft een negatief effect op de olieprijzen en dus ook op de gasprijzen. 

OPEC 
De OPEC is een samenwerkingsverband van veertien landen die olie exporteren. OPEC staat voor ´the Organization of the Petroleum Exporting Countries´. Het is een kartel dat door het veranderen van het aanbod van olie de prijs aanstuurt.   

Vragen? 
Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op. Wij delen onze kennis graag met u.