Contact & Ondersteuning

Gas

De overheid wil dat onze energievoorziening in 2050 geheel duurzaam is. Het is dus niet de vraag of gas als energiebron verdwijnt, maar wanneer. De transitie naar CO2 arme oplossingen zorgt voor een duurzame toekomst, maar brengt ook veel vragen met zich mee. Hoe blijft u als gebruiker verzekerd van een goede levering, keuzevrijheid en een efficiënte prijs? Energie in Balans heeft alle belangrijke informatie over de gasmarkt op een rij gezet. Lees ook meer over de aansluiting, netwerk en transport en overheidsheffingen.

Gasmarkt

Gasprijzen

De prijs van gas is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe komt de gasprijs tot stand? 

Partijen

In de gasmarkt spelen meerdere partijen een rol. Wie doet nu eigenlijk wat?

Handelsplaatsen

De gasmarkt kent verschillende handelsplaatsen. Waar komen vraag en aanbod samen?

Producten

Als zakelijke gebruiker heeft u meerdere productopties. Welke producten zijn er?

Aansluiting

Type aansluiting

Er bestaan verschillende types aansluitingen. Welk types zijn er? En wat zijn de verschillen?

Meetverantwoordelijkheid

Als zakelijke afnemer van elektriciteit bent u verantwoordelijk voor het meten en registreren van de uitwisseling van gas. Wat houdt dit in?

Netwerk en transport

Het netvlak

Het netvlak is het fysieke deel van het net waarop uw aansluiting is gerealiseerd. Elk netvlak kent verschillende kostenposten met gereguleerde tarieven.

Aansluit- en Transportovereenkomst

Ieder bedrijf heeft een aansluiting die u verbindt met het gasnetwerk. Met uw netbeheerder maakt u afspraken over de wijze waarop u wordt aangesloten op het gasnet. 

Overheidsheffingen

Energiebelasting

De overheid wil dat u zuiniger en efficiënter omgaat met energie. Daarom heft de overheid belasting over het gebruik van elektriciteit en aardgas. 

Opslag Duurzame Energie

Naast de energiebelasting betaalt u ook voor ´Opslag Duurzame Energie´ (ODE). Deze opslag financiert subsidieregelingen voor duurzame energie.